Ni-MH (Nikel-Metal-Hidrit) piller nasıl çalışır?

Ni-MH piller, pozitif elektrot olarak nikel oksit hidroksit (NiOOH) ve negatif elektrot olarak metal hidrit kullanır. İki elektrot arasında potasyum hidroksit (KOH) gibi bir alkali elektrolit bulunur. İşte Ni-MH pillerin çalışma prensibi:

Şarj Edilirken:

  • Şarj işlemi sırasında, harici bir kaynaktan (genellikle şarj cihazı) pillere doğru bir akım uygulanır. Bu akım, pillerin negatif elektrodundan geçer.
  • Bu akım, negatif elektrot üzerindeki metal hidrit tabakasında hidrojen iyonlarına (H⁺) neden olur.
  • Hidrojen iyonları, negatif elektrotun üzerindeki metal hidrit kristalleriyle reaksiyona girer ve hidrojen gazını (H₂) oluştururken bir elektron salınır.

Deşarj Edilirken:

  • Pil kullanıldığında, devre dışındaki bir yüke bağlandığında veya cihazda güç gerektiğinde, pil devrededir.
  • Elektronlar, negatif elektrottan dış devreye akar ve harici devre boyunca iş yaparlar (örneğin, bir cihazı çalıştırırlar).
  • Bu süreç sırasında, pozitif elektrot üzerindeki nikel oksit hidroksit kristalleri, hidrojen iyonları ve elektronları alarak nikel hidroksit ve su oluşturmak için reaksiyona girer.

Ni-MH piller, enerji yoğunluğu, düşük kendiliğinden deşarj oranı ve çevre dostu özellikleri nedeniyle popülerdir. Ancak, belirli bir takım sınırlamaları vardır, örneğin, hafıza etkisi ve kendiliğinden deşarj gibi. Bu nedenle, kullanıcıların doğru bir şekilde şarj etmeleri ve bakımlarını yapmaları önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir